Alvah Bessie

Alvah Bessie
genomineerd Academy Awards 1946

°

04-06-1904

+

21-07-1985

Zijn eerste roman was ‘Dwell in the Wilderness’, in 1935 werd hij redacteur van zowel boeken als toneelstukken voor de ‘Brooklyn Daily Eagle’ waar Alvah Bessie voor het eerst ook in vakbondsactiviteiten betrokken raakte.

We schrijven 1938 als hij vecht in de Spaanse Burgeroorlog als lid van de Abraham Lincoln Brigade.  Wanneer hij terug voet aan wal zet in Amerika schrijft hij zijn ervaringen uit de oorlog neer in ‘Men in Battle’.

In de jaren ’40 schrijft hij filmscenario’s voor Warner Bros en zoals zovelen in die periode moet ook Bessie het in 1947 afleggen tegen het grote, legendarische onderzoek naar on-Amerikaanse activiteiten en verschijnt hij voor de Commissie van het Huis van Afgevaardigden.  Ook al zoals een aantal andere betrokkenen in die tijd weigerde Alvah Bessie zijn lidmaatschap van de Communistische Partij te bevestigen noch te ontkennen.

Resultaat : Bessie werd één van de ‘Hollywood Ten’ die hun overtuiging(en) niet wilde verloochenen en zelfs nog liever in de gevangenis vloog.  In 1950 werd er dan ook 1 jaar gevangenisstraf uitgesproken tegen de scenarist waarna hij ook op de zwarte/verboden lijst kwam te staan.

E, zoals het een getalenteerd schrijver past werden ook deze ervaringen neergeschreven in een boek

Academy Awards 1946 Genomineerd Beste Scenario (origineel filmverhaal) Objective, Burma !